Ψευδοχολινεστεράση

Η μέτρηση της ψευδοχολινεστεράσης στον ορό, χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της έκθεσης σε οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα, για την παρακολούθηση ασθενών με ηπατική νόσο καθώς και τον προσδιορισμό ασθενών που έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδοχολινεστεράσης εξαιτίας της παρουσίας συγκεκριμένων γονιδίων.

Υπάρχουν δύο ένζυμα που υδρολύουν την ακετυλοχολίνη (ACH): η ακετυλοχολινεστεράση ή αληθινή χολινεστεράση, και η ψευδοχολινεστεράση ή χολινεστεράση του ορού. Η ακετυλοχολινεστεράση, η οποία βρίσκεται στο νευρικό ιστό, στο σπλήνα και στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, βοηθά την μετάδοση των νευρικών ώσεων από τις νευρικές απολήξεις στις μυϊκές ίνες. Η ψευδοχολινεστεράση, που παράγεται κυρίως στο ήπαρ, βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο πάγκρεας, στο έντερο, στην καρδιά και στην λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Δύο ομάδες χημικών αντιχολινεστερασών, οι οργανοφωσφορικές ενώσεις και τα μυοχαλαρωτικά, είτε επηρεάζουν είτε επηρεάζονται από αυτά τα ένζυμα. Οι οργανοφωσφορικές ενώσεις, οι οποίες αδρανοποιούν τη ακετυλοχολινεστεράση, βρίσκονται σε πολλά εντομοκτόνα και στο αέριο νεύρων. Τα μυοχαλαρωτικά, όπως η σουκινιλοχολίνη, συνήθως καταστρέφονται από την ψευδοχολινεστεράση. Αν όμως, υπάρχει έλλειψη της ψευδοχολινεστεράσης, ο ασθενής μπορεί να βιώσει παρατεταμένη περίοδο άπνοιας, εάν δοθεί μυοχαλαρωτικό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Έτσι, οι ασθενείς οι οποίοι πρόκειται να λάβουν τέτοια φάρμακα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης θα πρέπει να ελεχθούν για την χολινεστεράση.

.

Διεύθυνση : Πρωτεσιλάου 93 & Δαναών 69, Ίλιον 131 22

Τηλέφωνο : 210-2628860

Email : info@biomorfi.gr

SOCIAL MEDIA

Close
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας !
Close