Χολερυθρίνη Έμμεση

Η μέτρηση της έμμεσης χολερυθρίνης στον ορό, χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ηπατικής λειτουργίας και της εμφάνισης ικτέρου. 

Η χολερυθρίνη, η οποία είναι ένα από τα συστατικά της χολής, σχηματίζεται στο ήπαρ, στο σπλήνα και στο μυελό των οστών. Επίσης σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της διάσπασης της αιμοσφαιρίνης όπως συμβαίνει κατά την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Υπάρχουν τρεις τύποι χολερυθρίνης: η ολική, η άμεση (συζευγμένη) και η έμμεση (μη συζευγμένη). Η ολική χολερυθρίνη αποτελείται από το άθροισμα της άμεσης χολερυθρίνης συν την έμμεση χολερυθρίνη. Το επίπεδο της ολικής χολερυθρίνης αυξάνεται σε οποιοδήποτε τύπο ίκτερου.

Φυσιολογικά, η άμεση ή συζευγμένη χολερυθρίνη εκκρίνεται από το γαστρεντερικό σωλήνα, με μόνο ελάχιστες ποσότητες να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Ονομάστηκε αρχικά «άμεση» επειδή αυτή η υδατοδιαλυτή χολερυθρίνη αντιδρά άμεσα με το αντιδρασήριο που προστίθεται στα δείγματα. Η τιμή της αυξάνεται στο αίμα κατά τον αποφρακτικό ίκτερο (από πέτρες στη χολή) και εμφανίζεται ίκτερος, επειδή η χολερυθρίνη δεν μπορεί να φτάσει στο έντερο για να αποβληθεί και αντί αυτού εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος για να απεκκριθεί από τα νεφρά. Η άμεση χολερυθρίνη είναι το μόνο είδος της χολερυθρίνης που μπορεί να διαπεράσει το νεφρικό σπείραμα και έτσι είναι το μόνο είδος χολερυθρίνης που μπορεί να βρεθεί στα ούρα.

Η έμμεση χολερυθρίνη, γνωστή επίσης ως ελεύθερη ή ασύζευκτη χολερυθρίνη, συνήθως βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος. Το όνομά της προέρχεται από το γεγονός ότι αυτή η μη-υδατοδιαλυτή χολερυθρίνη δεν αντιδρά άμεσα με τα αντιδραστήρια που προστίθενται στα δείγματα. Για να συμβεί αντίδραση πρέπει να προστεθεί αλκοόλη. Η έμμεση χολερυθρίνη αυξάνεται σε περιπτώσεις αιμολυτικού ίκτερου, στον οποίο η διάσπαση της αιμοσφαιρίνης έχει σαν αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα έμμεσης χολερυθρίνης. Αυτός είναι ο τύπος της χολερυθρίνης που αυξάνεται σε περιπτώσεις ηπατοκυτταρικής δυσλειτουργίας όπως στην ηπατίτιδα.

Συνήθως, μετράται μόνο η ολική χολερυθρίνη. Αν η ολική χολερυθρίνη είναι εκτός ορίων, γίνεται περαιτέρω έλεγχος για να διαπιστωθεί το επίπεδο της άμεσης και έμμεσης χολερυθρίνης.

 

Διεύθυνση : Πρωτεσιλάου 93 & Δαναών 69, Ίλιον 131 22

Τηλέφωνο : 210-2628860

Email : info@biomorfi.gr

SOCIAL MEDIA

Close
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας !
Close