Χλαμύδια Πνευμονίας (Chlamydophila pneumoniae), Αντισώματα IgM

Ο ορολογικός έλεγχος για τα Χλαμύδια της πνευμονίας, χρησιμοποιείται στην εργαστηριακή διάγνωση της άτυπης πνευμονίας και των υπόλοιπων λοιμώξεων από τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς.

Τα μέλη της οικογένειας Chlamydiaceae είναι μικροί, μη κινητοί, Gram αρνητικοί, υποχρεωτικά ενδοκυττάριοι οργανισμοί που αναπτύσσονται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων-ξενιστών. Δύο γένη χλαμυδίων έχουν κλινική σημασία για τον άνθρωπο, το γένος Chlamydia το οποίο περιλαμβάνει το είδος Chlamydia trachomatis, και το γένος Chlamydophila το οποίο περιλαμβάνει τα είδη Chlamydophila pneumoniae και Chlamydophila psittaci. Αυτοί οι οργανισμοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα μικρόβια και είναι ευαίσθητα σε θεραπεία με αντιβιοτικά ενώ μοιάζουν και με τους ιούς, απαιτώντας ζωντανά κύτταρα για τον πολλαπλασιασμό τους.

Ο κύκλος ζωής των χλαμυδίων μπορεί να διαιρεθεί σε δυο ξεχωριστές φάσεις: μια εξωκυτταρική φάση, κατά την οποία δεν πολλαπλασιάζονται και είναι μολυσματικά και μια υποχρεωτικά ενδοκυττάρια φάση, κατά την οποία πολλαπλασιάζονται και είναι μη μολυσματικά. Η μολυσματική μορφή ή στοιχειώδες σωμάτιο, προσκολλάται στην κυτταρική μεμβράνη και εισέρχεται στο κύτταρο μέσω ενός φαγοσώματος. Μετά την είσοδο τους στα κύτταρα, το στοιχειώδες σωμάτιο αναδιοργανώνεται σε δικτυωτά σωμάτια (σχηματίζοντας έγκλειστα) και αρχίζει ο πολλαπλασιασμός τους. Μετά από 18 έως 24 ώρες, τα δικτυωτά σωμάτια συμπυκνώνονται για να σχηματίσουν τα στοιχειώδη σωμάτια. Αυτά τα νέα στοιχειώδη σωμάτια απελευθερώνονται, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο μόλυνσης.

Το είδος Chlamydophila pneumoniae (παλαιότερα γνωστό ως Chlamydia pneumoniae) προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος με κατά κανόνα, ήπια πορεία. Τα Χλαμύδια της πνευμονίας είναι παθογόνα αποκλειστικά για τον άνθρωπο και μεταδίδονται μέσω των σταγονιδίων. Μπορεί να προκαλέσουν γριπώδη συνδρομή, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα και άτυπη πνευμονία. Κλινικά, οι ασυμπτωματικές μολύνσεις είναι συχνές. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πιθανότατα οι πιο συχνές από όλα τις χλαμυδιακές λοιμώξεις. Τα Chlamydophila pneumoniae είναι υπεύθυνα για περίπου το 10% των περιπτώσεων πνευμονίας.

Διεύθυνση : Πρωτεσιλάου 93 & Δαναών 69, Ίλιον 131 22

Τηλέφωνο : 210-2628860

Email : info@biomorfi.gr

SOCIAL MEDIA

Close
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας !
Close