Metrisi-Ostikis-Piknotitas_Ygeia-Iatriki-Apeikonisi_Larisa

ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ - TBS

Στούς παράγοντες που καθορίζουν την αντοχή του οστού, πλήν της πυκνότητας που μετριέται με DXA, είναι και η μικροαρχιτεκτονική του οστού, η σπουδαιότητα της οποίας αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αν και βεβαίως ήδη περιλαμβάνονταν στον ενοιολογικό ορισμό της οστεοπόρωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή αναπτύχθηκε πρόσφατα το TBS, ένα λογισμικό απλό, γρήγορο και με επαναληψιμότητα που βασιζόμενη στην οστική υφή αποτυπώνει πληροφορίες που έχουν σχέση με την μικροαρχιτεκτονική του σπογγώδους οστού. Σε αντίθεση με την οστική πυκνότητα (BMD), τα αποτελέσματα TBS έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζονται ελάχιστα απο την παρουσία οστεοφυτών, συνηθισμένο artifact ιδιαίτερα στις μετρήσεις σπονδυλικής στήλης. Χαμηλό TBS score σχετίζεται σταθερα με αύξηση των οστεοπορωτικών καταγμάτων ανεξάρτητα τόσο απο κλινικούς παράγοντες κινδύνου όσο και από επιπλέον χρόνος ή επιπλέον έκθεση σε ακτινοβολία.

Μελέτες και συμπεριλαμβανομένης και μετα-ανάλυσης, έδειξαν βελτίωση της πρόγνωσης καταγμάτων, ‘οταν το TBS της σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις άλλες παραμέτρους του FRAX. Έτσι το TBS αποτελεί προγνωστικό παράγοντα καταγμάτων, ανεξάρτητα απο το TBS, και προτείνεται η χρήση του για διόρθωση του FRAX σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Έχει εγκριθεί και υποστηρίζεται η χρήση από τις πιό έγκυρες εταιρείες του χώρου παγκόσμια. Άν προστεθεί στον FRAX η μεγαλύτερη χρησιμότητα του TBS εντοπίζεται σε άτομα με οστεοπενία, των οποίων τα επίπεδα BMD βρίσκεται κοντά σε επίπεδα θεραπευτικής παρέμβασης.

Το διαγνωστικό μας κέντρο διαθέτει καινούγιο μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας (DXA). Υπάρχει δυνατότητα υπολογισμού του δείκτη FRAX. Επίσης αποτελεί το πρώτο κέντρο  στην Ελλάδα που έχει την δυνατοτητα υπολογισμού του TBS score, αλλα και του FRAX διορθωμένου ως προς το TBS.

 

Η μέθοδος DEXA όχι απλα δίνει αντικειμενικά πλήρη μέτρηση σε ολόκληρο το σώμα, σημείο προς σημείο, αλλα μπορεί παράλληλα να εκτιμήσει με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια μετρηση της απώλειας ή της προσθήκης λίπους, μυικής και οστικής μάζας σε ποια ποσότητα και σε ποιά περιοχή χωρις έμμεσους υπολογισμους της σύστασης του σώματος ή σε εικασίες. Η μέθοδος DEXA χρησιμοποιείται ήδη από ερευνητικα ινστιτούτα, πανεπιστήμια, γαστρεντολογικές κλινικές, αθλητικές ομάδες και ινστιτούτα. Ένα μεγαλο πλεονέτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι η ποσότητα ακτινοβολίας είναι ελάχιστη που είναι ισοδύναμη με αυτην που προσλαμβάνει κάποιος όταν κανει ηλιοθεραπεία.

Τι έιναι η μέθοδος DEXA και ποια τα οφέλη της 

Η μέθοδος DEXA είναι μια άκρως προτοποριακή μέθοδος που χρησιμοποιείτια για την ακριβή και γρήγορη ανάλυση ολόκληρου του σώματος, η οποία θεωρείται gold reference standard.

Κατά την εφαρμογή της πραγματοποιείται μέτρηση και των 3 στοιχείων του σώματος (μύες ,λίπος,οστά) και προσδιορίζεται με εξαιρετικά μεγάλη η απώλεια ή η προσθήκη μυικής μάζας ή λιπώδους ιστού.

Με την μέθοδο DEXA υπολογίζεται με ακρίβεια το BMI(Body Mass Index) σύμφωνα με την ισχύουσα κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ μετράται το ενδοκοιλιακό λίπος και επιτγχάνεται κατηγοριοποίηση του σωματότυπου κατά ανδροειδές και γυναικοειδές πρότυπο.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης DEXA

  • ξεχωριστά όλες τις περιοχές του σώματος.
  • τη σχετική ποσότητα του μυικού ιστού στα άνω και κάτω άκρα.
  • ξεχωριστά πληροφορίες γιακάθε περιοχή του σώματος (πχ ποσοστό λίπους).
  • Τις θερμίδες βασικού μεταβολισμού (RMR) για τον ακριβή σχεδιασμό προγραμμάτων δίαιτας και άσκησης.

Με τις πληροφορίες αυτές μαζί με το RMR, ο διαιτολόγος, διατροφολόγος ή ο θεράπων ιατρός μπορεί να σχεδιάσει την δίαιτα, την άσκηση, την διάγνωση και τον σχεδιασμό θεραπείας με ενδροκρινολογικά προβλήματα.

 

Διεύθυνση : Πρωτεσιλάου 93 & Δαναών 69, Ίλιον 131 22

Τηλέφωνο : 210-2628860

Email : info@biomorfi.gr

SOCIAL MEDIA

Close
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας !
Close