Ζιρκόνιο (Zr)

Το Ζιρκόνιο είναι ένα πολύ σκληρό, ελατό, όλκιμο, λαμπερό ασημί-γκρι μέταλλο. Οι χημικές και φυσικές ιδιότητες του είναι παρόμοιες με εκείνες του Τιτανίου. Το Ζιρκόνιο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη θερμότητα και τη διάβρωση. Το Ζιρκόνιο είναι ελαφρύτερο από το ατσάλι ενώ η σκληρότητά του είναι παρόμοια με του Χαλκού. Το Ζιρκόνιο δεν διαλύεται στα οξέα και τα αλκάλεα.

Το Ζιρκόνιο χρησιμοποιείται σε κράματα για πυρηνικές εφαρμογές, δεδομένου ότι δεν απορροφά εύκολα νετρόνια. Επίσης χρησιμοποιείται σε καταλυτικούς μετατροπείς, σε καψούλια και πυρότουβλα. Οι κυριότερες τελικές χρήσεις του οξειδίου του Ζιρκονίου είναι η κατασκευή πυρίμαχων υλικών, κεραμικών, υλικών χυτηρίων και ως φυσικός πολύτιμος λίθος. Το μέταλλο έχει επίσης πολλές άλλες χρήσεις, μεταξύ των οποίων στα φωτογραφικά φλας, σε χειρουργικά εργαλεία, σε γυαλί για τηλεοράσεις, σε ηλεκτρονικές λυχνίες κενού και ως παράγοντας σκλήρυνσης σε κράματα, κυρίως σιδήρου και χάλυβα και ακόμη σε βιομηχανίες χάρτου και συσκευασίας.

Οι ενώσεις Ζιρκονίου έχουν πολλές βιοϊατρικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των οδοντικών εμφυτευμάτων, σε τεχνητές αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου και άλλες προσθετικές και συσκευές αποκατάστασης. Το Ζιρκόνιο δεσμεύει την ουρία, μια ιδιότητα που έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

Διεύθυνση : Πρωτεσιλάου 93 & Δαναών 69, Ίλιον 131 22

Τηλέφωνο : 210-2628860

Email : info@biomorfi.gr

Close
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας !
Close