Δεσιπραμίνη

Η μέτρηση της δεσιπραμίνης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιπέδων του φαρμάκου στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η δεσιπραμίνη ανήκει στα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι μια ομάδα φαρμάκων με παρόμοιες κυκλικές χημικές δομές, που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της κατάθλιψης σε μακροχρόνια βάση. Αυτά τα φάρμακα, όπως η αμιτριπτυλίνη (Amitriptyline, Saroten), δρουν αναστέλλοντας την επαναπρόσληψη της νορεπινεφρίνης και της σεροτονίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και έχουν αντιχολινεργικές ιδιότητες. Μεταβολίζονται στο ήπαρ, με μεταβλητό χρόνο ημίσειας ζωής και με το μέγιστο θεραπευτικό επίπεδο 4-8 ώρες μετά από τη χορήγηση τους από το στόμα. Επειδή ορισμένα από τα φάρμακα αυτής της ομάδας, μεταβολίζονται προς άλλα φάρμακα που ανήκουν στην ίδια ομάδα των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, θα πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα όλων των φαρμάκων και να λαμβάνονται υπόψη όταν αξιολογούνται τα κλινικά συμπτώματα. Η παρακολούθηση των επιπέδων των φαρμάκων στο αίμα είναι σημαντική, τόσο επειδή τα φάρμακα έχουν στενό παράθυρο θεραπευτικής αποτελεσματικότητας όσο και επειδή έχει αποδειχθεί ότι δεν συσχετίζονται επαρκώς με την κλινική τους αποτελεσματικότητα. Έτσι η εμφάνιση φαρμακευτικής τοξικότητας είναι υπαρκτός κίνδυνος όταν αυξάνονται οι δόσεις προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων.

Προκειμένου να επιτευχθούν επίπεδα σταθερής κατάσταση χρειάζεται να ληφθεί το φάρμακο 7–21 ημέρες.

  • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών: βαρβιτουρικά, βουπροπιόνη, σιμετιδίνη, κορτικοστεροειδή, μεθυλφαινιδάτη, νευροληπτικά, από του στόματος αντισυλληπτικά, εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) (σιταλοπράμη, φλουοξετίνη, μιλνασιπράνη, νορφλουοξετίνη, παροξετίνη, σερτραλίνη, βενλαφαξίνη), βαλπροϊκό οξύ.
  • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει μείωση των επιπέδων των τρικυκλυκών αντικαταθλιπτικών: βαρβιτουρικά, ένυδρη χλωράλη, γλουτεθιμίδιο, νικοτίνη (κάπνισμα), φαινοβαρβιτάλη.

Διεύθυνση : Πρωτεσιλάου 93 & Δαναών 69, Ίλιον 131 22

Τηλέφωνο : 210-2628860

Email : info@biomorfi.gr

Close
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας !
Close