Ακανθαμοιβάδα (Acanthamoeba), Μοριακή Ανίχνευση

Ο μοριακός έλεγχος για Ακανθαμοιβάδα πραγματοποιείται κυρίως για τη διερεύνηση κερατίτιδας (φλεγμονή του κερατοειδούς).

Η Ακανθαμοιβάδα (Acanthamoeba) είναι ένα γένος αμοιβάδων που περιλαμβάνει τόσο ελεύθερα διαβιούντα είδη όσο και παρασιτικά είδη. Τα είδη που ζουν ελεύθερα είναι «βακτηριοφάγα», δηλαδή κερδίζουν τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζονται από την κατανάλωση βακτηρίων ενώ τα παρασιτικά είδη μολύνουν ζωικούς οργανισμούς, προκαλώντας μερικές φορές ασθένειες. Τα είδη του γένους Ακανθαμοιβάδα είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που κυμαίνονται από 15 έως 35 μm σε μήκος, έχουν ένα εύκαμπτο κυτταρικό τοίχωμα που τους επιτρέπει να αλλάζουν το σχήμα τους από στρογγυλό ή οβάλ, σε τριγωνικό. Υπάρχουν δύο στάδια στον κύκλο ζωής της Ακανθαμοιβάδας: το στάδιο των κύστεων και το στάδιο των τροφοζωιτών που είναι μολυσματικά για τους ζωικούς οργανισμούς και μπορεί να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις, εγκεφαλίτιδα ή κερατίτιδα.

Οι βλάβες στο δέρμα παρέχουν στα είδη της Ακανθαμοιβάδας πρόσβαση στο σώμα του ξενιστή, όπου μπορεί να προκαλέσουν είτε εντοπισμένη μόλυνση ή να εξαπλωθούν μέσω του αίματος σε άλλα όργανα και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η μόλυνση προκαλεί ανοσολογική αντίδραση η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νευρικά κύτταρα και η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι κύστεις μπορεί επίσης να εισέλθουν στο σώμα μέσω της εισπνοής και όταν βρεθούν μέσα στους αεραγωγούς μετατρέπονται στο επόμενο στάδιο του κύκλου ζωής του. Το κυτταρικό τοίχωμα της κύστης εξαφανίζεται, ο πυρήνας διαιρείται δύο φορές και το πρωτόζωο εισέρχεται το μολυσματικό στάδιο του τροφοζωίτη. Οι τροφοζωίτες αναπαράγονται με μίτωση και αργότερα εξελίσσονται σε μια νέα κύστη με ένα κενοτόπιο γλυκογόνου και εξωτερικό κυτταρικό τοίχωμα και οι οποίες είναι ικανές να μολύνουν νέους ξενιστές. Οι λοιμώξεις του δέρματος και των υπόλοιπων οργάνων από Ακανθαμοιβάδα γενικά είναι σπάνιες και παρατηρούνται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό συστήματα.

Η κοκκιωματώδης εγκεφαλίτιδα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, πυρετό, σπασμούς και διαταραγμένη ψυχική κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση.

Οι οφθαλμικές λοιμώξεις παρατηρούνται σε άτομα με πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα και συχνότερα σε άτομα που φορούν φακούς επαφής. Τα αποτελέσματα της λοίμωξης είναι η πρόκληση κερατίτιδας που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση. Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν πόνο στα μάτια, θολή όραση και ευαισθησία στο φως. Η μόλυνση εμφανίζεται κυρίως στους χρήστες φακών επαφής λόγω μόλυνσης των φακών, των διαλυμάτων καθαρισμού ή των θηκών αποθήκευσης.

Διεύθυνση : Πρωτεσιλάου 93 & Δαναών 69, Ίλιον 131 22

Τηλέφωνο : 210-2628860

Email : info@biomorfi.gr

Close
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας !
Close