Αιμοσφαιρίνη Κοπράνων

Ο έλεγχος για αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα χρησιμοποιείται στη διερεύνηση αιμορραγιών σε οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος και ως προσυμπτωματική εξέταση (screening test) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα λήψης ορισμένων φαρμάκων και πολλών παθολογικών διαδικασιών. Αιμορραγία από το ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως από γαστρικά έλκη, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μαύρων (σαν πίσσα) κοπράνων. Αιμορραγία από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα, όπως από αιμορροΐδες, συνήθως δημιουργεί έντονα κόκκινο αίμα. Η εξέταση για την ανεύρεση μικροσκοπικής παρουσίας αίματος στα κόπρανα (αιμοσφαιρίνη κοπράνων) μπορεί να ανιχνεύσει την απώλεια αίματος όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από 5 ml την ημέρα. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με την αιμοσφαιρίνη κοπράνων αποτελεί πολύ σημαντική, μη επεμβατική εξέταση στην προσπάθεια για την ανίχνευση καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι για την ανίχνευση της λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα. Η μια μέθοδος (χημική) είναι αυτή που βασίζεται στο χημικό γουαϊάκης ενώ η άλλη μέθοδος βασίζεται στον έλεγχο της ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης με μονοκλωνικά αντισώματα (ανοσολογική μέθοδος).

Η χημική μέθοδος της γουαϊάκης, ανιχνεύει τη δραστηριότητα υπεροξειδάσης της αίμης και δεν είναι ειδική για την ανθρώπινη αιμοσφαιρίνη. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα λόγω της λήψης ορισμένων τροφών (π.χ. κρέας) και φαρμάκων πριν από τη εξέταση.

Η εξέταση των κοπράνων με την ανοσολογική μέθοδο, είναι ευαίσθητη μόνο για την ανθρώπινη αιμοσφαιρίνη και έτσι η λήψη τροφίμων και φαρμάκων δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα της εξέτασης. Η ανοσολογική εξέταση για την αιμοσφαιρίνη κοπράνων είναι πιο φιλική προς τον ασθενή και έχει ίση ή μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα σε σχέση με τα παλαιότερα χημικά τεστ γουαϊάκης.

Στη Διαγνωστική Αθηνών ο έλεγχος για την αιμοσφαιρίνη κοπράνων γίνεται μόνο με την ανοσολογική μέθοδο.

Διεύθυνση : Πρωτεσιλάου 93 & Δαναών 69, Ίλιον 131 22

Τηλέφωνο : 210-2628860

Email : info@biomorfi.gr

Close
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας !
Close