Αιμοσφαιρίνη α Αλυσίδα, Μοριακή Ανάλυση

Η μοριακή ανάλυση της α-αφαιρίνης περιλαμβάνει των έλεγχο των 21 συχνότερων μεταλλάξεων της α αλυσίδας της αιμοσφαιρίνης.

Η α-θαλασσαιμία είναι μία από τις πιο κοινές γενετικές ανωμαλίες της αιμοσφαιρίνης και προκαλείται από τη μειωμένη ή και μηδενική παραγωγή των αλυσίδων α-σφαιρίνης. Η α-θαλασσαιμία είναι διαδεδομένη σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου όπου η ελονοσία ήταν και εξακολουθεί να είναι επιδημική, αλλά ως συνέπεια των πρόσφατων μαζικών μεταναστεύσεων, η α-θαλασσαιμία έχει γίνει ένα σχετικά κοινό κλινικό πρόβλημα στη Βόρεια Αμερική, τη Βόρεια Ευρώπη και την Αυστραλία. Η α-θαλασσαιμία είναι πολύ ετερογενής παθολογική κατάσταση σε κλινικό και μοριακό επίπεδο. Έχουν αναγνωριστεί τέσσερις κλινικές καταστάσεις αυξανόμενης σοβαρότητας: η σιωπηλή κατάσταση φορέα, το στίγμα της α-θαλασσαιμίας, η ενδιάμεση μορφή της αιμοσφαιρινοπάθειας Η και το σύνδρομο του εμβρυϊκού ύδρωπα με αιμοσφαιρίνη Bart το οποίο είναι θανατηφόρο εντός της μήτρας ή αμέσως μετά τη γέννηση.

Η α-θαλασσαιμία προκαλείται συχνότερα από διαγραφές που αφορούν το ένα ή και τα δύο γονίδια της α-σφαιρίνης και λιγότερο συχνά από μη-διαγραφές. Έχει περιγραφεί ένας μεγάλος αριθμός από αλληλόμορφα α-θαλασσαιμίας που οι αλληλεπιδράσεις τους οδηγούν σε ένα ευρύ φάσμα αιματολογικών και κλινικών φαινοτύπων. Ο συσχετισμός των γονοτύπων και φαινοτύπων έχει μόνο εν μέρει διευκρινιστεί. Οι φορείς της α-θαλασσαιμίας δεν χρειάζονται καμία θεραπεία. Συνήθως, οι ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθεια H είναι κλινικά υγιείς και επιβιώνουν χωρίς θεραπεία, αλλά μπορεί περιστασιακά να χρειάζονται μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων εάν το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης μειωθεί ξαφνικά λόγω αιμολυτικής ή απλαστικής κρίσης, συνήθως εξαιτίας ιογενών λοιμώξεων. Το σύνδρομο του εμβρυκού ύδρωπα δεν έχει επί του παρόντος καμία αποτελεσματική θεραπεία, αν και έχουν απόπειρες ενδομήτριας μετάγγισης και μεταμόσχευσης αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων.

Διεύθυνση : Πρωτεσιλάου 93 & Δαναών 69, Ίλιον 131 22

Τηλέφωνο : 210-2628860

Email : info@biomorfi.gr

Close
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας !
Close