Αγγειοτενσίνη ΙΙ

Η αγγειοτενσίνη II είναι ένα πεπτίδιο οκτώ αμινοξέων που σχηματίζεται με τη βοήθεια του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) από τη διάσπαση της αγγειοτενσίνης Ι. Η αγγειοτενσίνη ΙΙ μεταβολίζεται περαιτέρω σε αγγειοτενσίνη III. Η απελευθέρωση της αγγειοτενσίνης ΙΙ ελέγχεται από την ρενίνη, την πίεση του αίματος, τον όγκο του αίματος, την ισορροπία νατρίου και από τη συγκέντρωση της αλδοστερόνης.

Τα επίπεδα της αγγειοτενσίνης II αυξάνονται σε πολλούς τύπους υπέρτασης. Η αγγειοτενσίνη ΙΙ διεγείρει την απελευθέρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης, της ACTH, της προλακτίνης, της ωχρινοποιητικής ορμόνης, της ωκυτοκίνης και της αλδοστερόνης. Η αγγειοτενσίνη ΙΙ αυξάνει την αγγειοσυστολή και αναστέλλει την επαναρρόφηση του νατρίου από τα νεφρικά σωληνάρια και μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των ενδοθηλιακών κυττάρων.

Φάρμακα όπως τα διουρητικά, αλατοκορτικοειδή, γλυκοκορτικοειδή, οιστρογόνα, από του στόματος αντισυλληπτικά, φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη, νάτριο, κάλιο καθώς και η στάση του σώματος κατά την αιμοληψία, επηρεάζουν τα επίπεδα της αγγειοτενσίνης ΙΙ.

Διεύθυνση : Πρωτεσιλάου 93 & Δαναών 69, Ίλιον 131 22

Τηλέφωνο : 210-2628860

Email : info@biomorfi.gr

Close
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας !
Close