Αγγειοδραστικό Εντερικό Πολυπεπτίδιο (VIP)

Η μέτρηση του αγγειοδραστικού εντερικού πολυπεπτιδίου χρησιμοποιείται στη διερεύνηση ασθενών με χρόνιες διάρροιες και υποκαλιαιμία και υποχλωρυδρία.

Το αγγειοδραστικό εντερικό πολυπεπτίδιο (VIP) είναι μια ορμόνη του γαστρεντερικού που παράγεται από τα νευροενδοκρινή κύτταρα στο λεπτό και παχύ έντερο, το πάγκρεας, τον εγκέφαλο και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Οι δράσεις του περιλαμβάνουν τη διέγερση των εκκρίσεων του παγκρέατος, την διέγερση της γλυκογονόλυσης, την αναστολή των εκκρίσεων του στομάχου, τη διέγερση απελευθέρωσης της ινσουλίνης και της γλυκαγόνης, την πρόκληση περιφερικής αγγειοδιαστολής, την πρόκληση θετικής ινοτρόπου και χρονοτρόπου δράσης στο καρδιαγγειακό σύστημα, την επιβράδυνση της γαστρικής κινητικότητας, τη διέγερση της έκκρισης χλωρίου από το έντερο και την αναστολή της εντερικής απορρόφησης νατρίου.

Ασθενείς με νεοπλάσματα που εκκρίνουν αγγειοδραστικό εντερικό πολυπεπτίδιο (VIPώματα) έχουν συμπτώματα διάρροιας με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και διττανθρακικά.

Το αγγειοδραστικό εντερικό πολυπεπτίδιο βρίσκεται επίσης σε αφθονία στους πνεύμονες και πιστεύεται ότι προκαλεί βρογχοδιαστολή.

Διεύθυνση : Πρωτεσιλάου 93 & Δαναών 69, Ίλιον 131 22

Τηλέφωνο : 210-2628860

Email : info@biomorfi.gr

Close
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας !
Close